Zhèng Yíng Acupunctuur

Behandeling.

Door verschillende oorzaken kunnen in het lichaam blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn en ziekte als gevolg. Onder normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans makkelijk terug in evenwicht brengen. Is dit niet het geval dan kan acupunctuur daarbij helpen. Door het zetten van naalden op een meridiaan (energiebaan) kan een acupuncturist verstoringen beïnvloeden en harmoniseren.

De acupunctuurnaalden zijn zeer dun. Het prikken voelt aan als een heel klein speldenprikje. Soms wordt een soort schokje ervaren, dit “Qi”-gevoel geeft aan dat de juiste plek wordt geraakt. Tijdens de behandeling gaan de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist zwaar gevoel rondom de naald. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. Afhankelijk van uw klacht blijven de naalden 15 tot 30 minuten zitten. De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling loom en moe, soms een dof en zwaar gevoel in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en gaat vanzelf weer weg. Het is verstandig om het lichaam rust te geven na een behandeling en de eerste uur niet intensief te sporten.

 

Na 6-8 behandeling zal het effect van de behandelingen worden geëvalueerd. In overleg met u zal de behandeling al dan niet worden voortgezet. Bij mensen met chronische klachten zijn vaak meerdere behandelingen nodig.

 

Acupunctuur.

In het Westen kennen we acupunctuur vanaf de jaren 70, in China wordt deze geneeskunde al eeuwenlang gebuikt.

De Chinese geneeskunde benadert ziekte op een andere manier dan westerse geneeskunde: zij gaat uit van de mens in zijn geheel en niet vanuit alleen één ziekte op zich.

In de acupunctuur wordt gewerkt via meridianen, meridianen zijn ingewikkelde netwerken van banen waardoor onze energie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam wordt verspreid. De Qi, Bloed en Lichaamsvloeistoffen horen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen en voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn en ziektes als gevolg. Onder normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans makkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam echter niet in staat het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen. Door het zetten van naalden het gebruik van moxa en cups kan een acupuncturist verstoringen beïnvloeden en harmoniseren.

Westerse en Chinese geneeskunde sluiten elkaar niet uit, zij kunnen juiste een goede combinatie met elkaar vormen.

 

Elektro-acupunctuur.

Met behulp van een apparaat wordt gebruik gemaakt van elektrische stroom op de naalden. Vooral bij neurologische aandoeningen wordt dit toegepast om een extra stimulans op een acupunctuurpunt te zetten. De naalden worden via snoertjes met een apparaat verbonden en de frequentie kan hoog of laag worden ingesteld. Een voordeel van de elektro-acupunctuur is dat de mate van stimulatie van een acupunctuurpunt erg fijn en precies afgestemd kan worden.

 

Kruidengeneeskunde (fytotherapie)

Naast acupunctuur zijn kruiden ook een onderdeel van TCM. Een aantal klachten kan beter en effectiever worden behandeld met kruiden: bijvoorbeeld het lichaam sterker maken, obstructies in het lichaam opheffen of slijmvorming verminderen. Naast Chinese kruiden worden ook westerse kruiden ingezet waarbij de werking uitgebreid is onderzocht. Deze kruiden worden ingekocht bij de Natuurapotheek.

 

Moxa.

Warmte is een belangrijke therapie om Koude te verdrijven. Met moxa, gemaakt van het kruid Artemisia Vulgaris, wordt de acupunctuurnaald of een deel van het lichaam verwarmd. Naast het echte kruid wordt in de praktijk ook gebruik gemaakt van een moxalamp. Deze elektrische lamp werkt als een weldadige infrarode straling en is geurloos (in tegenstelling tot de echte moxa).

 

Cupping.

Dit is een methode waarbij een glazen kop (cup) wordt aangebracht op de huid. Door het glas kortstondig te verwarmen ontstaat een vacuümkracht. Hierdoor wordt de doorbloeding van de huid verbeterd en blokkades van de meridianen opgeheven. Cupping wordt vaak toegepast bij rug- en schouderklachten en bij massages.

 

Guasha

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid aangebracht. De olie dient ter bescherming, zodat de huid niet beschadigd raakt.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht wordt met een speciale schraper over de huid geschraapt om de sha (kleine bloeduitstortinkjes in de huid) naar boven te halen. De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. Door het schrapen wordt de huid rood, op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen) zijn, verschijnt sha. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de plek op de huid, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 2 tot 5 dagen. Op deze manier worden er afvalstoffen uit het lichaam verwijderd. Het verbeterd de doorbloeding en heft blokkades in het lichaam op. Guasha werkt zowel preventief als daadwerkelijk om een klacht te verhelpen of te verlichten.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb